Begroting 2020

Sociaal Domein

Ontwikkelingen Sociaal Domein

Ontwikkelingen Sociaal Domein
We zien al enkele jaren dat het aantal hulpvragen in de jeugdzorg stijgt en dat we steeds meer op dit terrein uitgeven. Dit is niet zozeer een lokaal, als wel een landelijk verschijnsel. Hoewel we natuurlijk in Borger-Odoorn proberen de kosten te beheersen, door meer preventie en een beter inkoopmodel, denken we ook dat het Rijk ons meer armslag moet geven. We werken als Borger-Odoorn voortdurend samen met andere gemeenten om met het Rijk in gesprek te gaan.

Ook de kosten van de Wmo stijgen. Aangezien het aantal ouderen in Borger-Odoorn de komende jaren toeneemt (vergrijzing) en we graag willen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen is onze verwachting dat deze trend zich zal voortzetten.  We zullen hiermee rekening moeten houden en bezien hoe we de kosten beheersbaar kunnen houden.   

De economie draait nog steeds goed en het gebruik van bijstand daalt geleidelijk. Er lijken echter economisch gezien wat wolken voor de zon te komen. Ook dit is een aandachtspunt gezien onze wettelijke taak om bijstand te verstrekken aan inwoners die niet in staat zijn om zelf voldoende inkomen te verdienen.

Preventie zal meer aandacht gaan krijgen. Dit sluit aan bij wat het college in het Bestuursprogramma 2018-2022 heeft benoemd. Ook in 2020 zullen we acties inzetten met het doel te voorkomen dat inwoners gebruik (moeten) maken van duurdere of dure voorzieningen.

De drie decentralisaties zijn inmiddels al weer vier jaar geleden ingevoerd. Momenteel voeren we een evaluatie uit van het sociaal domein. We verwachten de evaluatie begin 2020 aan de gemeenteraad te kunnen aanbieden. Deze evaluatie is één van de bronnen voor de doorontwikkeling sociaal domein. Andere bronnen zijn de initiatieven die we willen nemen op het terrein van preventie, maar ook de financiële situatie van onze gemeente en in het bijzonder het sociaal domein.

Tot slot. Ook binnen het sociaal domein moeten we ombuigen. Tot nu toe is het gelukt om zonder grote beleidswijzigingen aan de ombuiging te voldoen. Echter, indien er nieuwe ombuigingen komen wordt de kans groter dat we bepaalde beleidsuitgangspunten zullen moeten heroverwegen en maatregelen moeten nemen die de dienstverlening aan onze inwoners nadelig kunnen beïnvloeden.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 05/28/2020 15:22:16 met de export van 05/27/2020 13:52:34