Begroting 2020

Onze toekomst

De veranderende rol van de gemeente

Ambitie

Meer en beter inspelen op de ontwikkelingen in de samenleving, waar inwoners steeds vaker de samenwerking zoeken met de gemeente. De gemeente neemt hierin een meer regisserende en faciliterende rol op zich. Zij is hierdoor in staat maatschappelijke vraagstukken samen met inwoners en andere partners integraal op te pakken, met de blik naar buiten gericht.

Implementatie Omgevingswet
De nieuwe Omgevingswet betekent een ingrijpende stelselherziening in het fysieke domein. De besluitvorming over plannen en initiatieven moet transparanter, sneller, integraler en flexibeler worden. Om dat te bereiken moet er geïnvesteerd worden in nieuwe beleid en regelgeving. Maar ook onze manier van werken, de wijze waarop we omgaan met participatie en ICT voorzieningen inzetten ondergaat belangrijke veranderingen.

De Omgevingswet wordt op 1 januari 2021 van kracht. Dat betekent dat 2020 het laatste implementatiejaar wordt voorafgaand aan de invoeringsdatum. Een aantal zaken moet op de invoeringsdatum ingeregeld zijn. Tegelijkertijd biedt de omgevingswet de ruimte om op een groot aantal onderdelen nog later in te groeien. We hoeven als gemeente pas in 2029 volledig “omgevingswet-proof” te zijn.

Zowel In BOCE verband als in het OmgevingsPlatform Drenthe (OPD) wordt samengewerkt. Dit doen we om informatie uit te wisselen, efficiencyvoordelen te behalen en te borgen dat we als gemeenten, provincies en ketenpartners de komst van de Omgevingswet in onderlinge afstemming voorbereiden.

Vanuit 5 deelprojecten werken we in onze organisatie aan de implementatie van de Omgevingswet. Dit betreffen de volgende deelprojecten:
- Werkprocessen;
- Digitaal stelsel Omgevingswet;
- Participatie;
- Houding en gedrag;
- Beleid en bestuurlijke organisatie.

Regiodeal Zuid- en Oost- Drenthe
De ambitie van de Regiodeal Zuid- en Oost- Drentheis om samen met het Rijk de komende jaren de brede welvaart in het gebied te versterken. We streven naar een regio met een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor innovatieve economische ontwikkelingen, met passend onderwijs afgestemd op de economische structuur, een bloeiende vrijetijdseconomie, goede bereikbaarheid en een toekomstbestendig en een aantrekkelijk en aantrekkend woonklimaat. In de Regiodeal DealZuid- en Oost- Drenthe is gekozen om een brede welvaartsagenda te maken, waarmee we heel direct en zichtbaar iets voor onze inwoners kunnen betekenen. Het is voor de duur van vier jaar, met het idee dat het na die vier jaar niet ophoudt. We willen ervoor zorgen dat er in die vier jaar een basis wordt gelegd die staat, waarmee we verder kunnen en die duurzaam en toekomstbestendig is.

De samenwerkende gemeenten hebben gekozen voor een integrale aanpak langs drie pijlers: werken, wonen en welzijn. Pijler werken is uitgewerkt in Subthema Economische Ontwikkeling, pijler wonen is uitgewerkt in subthema Wonen en leefomgeving en pijler welzijn is uitgewerkt in subthema Sociaal Domein.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 05/28/2020 15:22:16 met de export van 05/27/2020 13:52:34