Begroting 2020

Openbare orde en veiligheid

Verbonden partijen

Verbonden partij

Veiligheidsregio Drenthe (VRD)

Rechtsvorm

Gemeenschappelijke regelingen

Doelstelling

Vergroten van de (fysieke) veiligheid van de inwoners en bezoekers van Drenthe.

Beleidsontwikkeling

De VRD opereert vanuit vier missielijnen:
1. Wij treden op bij calamiteiten en crises;
2. Wij vergroten de bewustwording bij burgers, bedrijven en instellingen over fysieke veiligheid;
3. We zijn onderdeel van de samenleving;
4. Wij zijn een vitale en flexibele organisatie.

Actiepunten

Binnen deze missielijnen zijn de acties in 2020 vooral:
1. Vanuit de constatering dat het huidige organisatiemodel van de brandweer met de inzet van vrijwilligers op de langere termijn tegen de grenzen van het eigen stelsel aanloopt: door pilots en investeringen in toekomstbestendig brandweermateriaal helpen om de paraatheid voor nu op peil houden en voor de nabije toekomst door een andere wijze van brandweerzorg de hulpverlening aan de inwoners goed en financieel verantwoord blijven organiseren. In 2020 zijn de veranderingen in de crisisorganisatie doorgevoerd
n.a.v. de evaluatie in 2018.
2. Om brandveiligheid te stimuleren is er een hulpmiddel ontwikkeld voor eigenaren en gebruikers die het mogelijk maakt op een eenvoudige en laagdrempelige manier inzicht te geven in de brandveiligheid van hun pand. In 2019 zijn er bij meerdere gemeenten pilots geweest. Op basis van deze pilots wordt in 2020 toezicht op afstand verder ontwikkeld, mede in het licht van de komende Omgevingswet.
3. Vanuit het belang van de maatschappelijke verankering van de brandweerzorg blijft behoud van vrijwilligheid bij de Drentse brandweerkorpsen nog steeds uitgangspunt. Ook in 2020 blijven investeren in het belang van ‘Drentse inwoners als medehulpverlener’; hulpverlening is samenwerking overheid en inwoners.
De VRD gaat ‘midden in de samenleving’ duurzaamheidsopgaven en energietransitie niet uit de weg.
4. Het project ‘Jouw Digitale Werkomgeving’ gaat in 2020 invulling geven aan de doelen om samenwerking, informatievoorziening, communicatie en kennisdeling binnen en buiten de organisatie en de samenwerking te stimuleren en te verbeteren. Europese en Nederlandse regeling (WNRA) dwingen de VRD om na te denken over andere vormen van werkgeverschap, met name de relatie met de vrijwilligers. Nieuwe vormen van vrijwilligheid vragen flexibiliteit van de organisatie om dit mogelijk te maken.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 05/28/2020 15:22:16 met de export van 05/27/2020 13:52:34